Waarom eiwit dieet?

Tot voorkort was er maar weinig aandacht voor eiwitten en eiwitdieten. Ging het om afvallen of gezondheid dan was de meeste aandacht voor vet, koolhydraten of vitaminen. Dat is aan het veranderen, voornamelijk door de groeiende aandacht voor eiwitdieten.

Niet alle eiwitten zijn hetzelfde

Eiwitten zijn belangrijk omdat ze in het lichaam omgezet worden tot aminozuren, en die zijn weer nodig om je lichaam te kunnen laten functioneren. Er zijn zo'n 20 essentiële aminozuren die je nodig hebt, 11 kunnen door het lichaam zelf aangemaakt worden. De 9 andere haal je uit je eiwitten in je voeding.

Niet alle eiwitten bevatten de 9 noodzakelijke aminozuren. Eigenlijk alleen vlees en soja bevat complete eiwitten. Een belangrijke wetenschap voor vegatariërs, eet je geen vlees, vis, eieren of melkproducten dan is het belangrijk op te letten of je wel alle essentiële eiwitten binnenkrijgt.

Eiwit en gezonde voeding

Dierlijke- of planteneiwitten hebben in principe hetzelfde effect op de gezondheid. Een lekkere dikke biefstuk van 200 gram is een perfecte bron van complete eiwitten (met alle 9 aminozuren). Helaas zit er ook ongeveer 44 gram vet in waarvan 16 gram verzadigd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet ligt op 20 gram. Die ene biefstuk levert daar dus al driekwart van.

De zelfde hoeveelheid zalm levert ongeveer 34 gram eiwit en 18 gram vet. Maar van die 18 gram vet is slechts 4 gram verzadigd.

De kern van dit verhaal is dat het belangrijk is te letten op de bron van eiwitten. Vegatarische bronnen als bonen, noten en granen zijn goede keuzes die naast eiwitten ook vezels, vitaminen en mineralen bevatten.

Gezonde dierlijke eiwitten zijn vis en gevogelte. Houd je van rood vlees neem dan kleine porties. Niet alleen bevatten ze over het algemeen meer slechte vetten maar ook verhogen ze het risico op darmkanker. De aanbeveling is om wekelijks niet meer dan 500 gram rood vlees te nuttigen.

Eiwitten en gewicht

Eiwitdieten waarin koolhydraten vervangen worden door eiwitten werden lang niet serieus genomen door medici. In de laatste jaren is er echter veel onderzoek en tests naar gedaan waaruit blijkt dat een eiwitdieet betere (en snellere) effecten sorteert dan dieten met een lage vet-inname.

Waarom werkt een eiwitdieet?

Voeding waar veel eiwitten in zitten vertragen de verplaatsing van het voedsel vanuit de maag naar de darmen. Je maag blijft lager vol waardoor je minder snel een hongergevoel krijgt en dus ook minder snel weer hoeft te eten.

Ten tweede houden eiwitten het bloedsuiker langer laag. Doordat het langer duurt om eiwitten te verteren stijgt de suikerspiegel langzamer. In tegenstelling tot koolhydraten krijg je dus niet opeens weer honger. Neem als voorbeeld het eten van een witte boterham (veel koolhydraten), die wordt snel verteerd waardoor ook het hongergevoel sneller terug komt.

Ten derde gebruikt je lichaam ook meer energie om eiwitten te verwerken dan bij het verwerken dan koolhydraten. Een redelijk deel van de energie die je inneemt wordt dus direct verbruikt en kan niet meer omgezet worden in vetten.

Waarop letten bij een eiwitdieet

Bekende eiwitdieten zoals Atkins zijn twijfelachtig doordat de eiwitten vaak uit voedingsmiddelen met veel (ongezonde) vetten worden gehaald. Het is niet verstandig om enkel eiwitten te eten en andere belangrijke bouwstoffen als vitaminen, mineralen en vezels links te laten liggen.

Ben je van plan om een eiwitdieet te volgen let er dan goed op waaruit je de eiwitten binnen krijgt en wat je naast die eiwitten nog meer binnen krijgt. Vooral slechte vetten vergroten de kans om hartkwalen en zijn ook zeker niet bevorderlijk voor de buikomvang.


Bron: eiwit.nl