Eiwit goed voor je hersens

01-10-2012 - Pieter Kiers

Onderzoekers zijn er achter gekomen dat eiwitten goed voor je hersens zijn. Uit een experiment met een muis is gebleken dat eiwitten je herinnerinsvermogen verbeteren. Het proteïne Dnmt3a2 zorgt ervoor dat je dingen beter onthoud. "het is bekend dat de geestelijke vaardigheden afnemen bij het ouder worden" zegt Hilmar Bading van de universiteit in het Duitse Heidelberg. Het proteïne Dnmt3a2 komt bij ouder veel minder voor. 

De experts spoten een virus met het proteïne in de hersenen van de oudere muizen. De proefdieren waren daarna niet meer zo vergeetachtig. Zo herinnerden ze zich beter dat ze in een bepaalde ruimte een elektrisch schokje hadden gekregen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Nature Neuroscience.

Het effect was ook te zien bij jonge muizen. Zodra bij hen het proteïne Dnmt3a2 werd verminderd, konden ze duidelijk minder onthouden.

De vinding biedt mogelijk ook kansen voor mensen. ''De grondbeginselen en biochemische functies lijken vermoedelijk erg op elkaar. Maar het menselijke organisme is wel wat ingewikkelder'', meent expert Bading. Het moeilijkst is de injectie met een virus in de menselijke hersenen.

Bron: nu.nl

Reageer op dit bericht