Sportschool of thuis trainen?

22-04-2015 - Robin Weggers

Er wordt vaak gevraagd wat nu het beste is, sportschool of thuis trainen. Kort gezegd is geen een van de twee opties beter, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. In deze blog beschrijf ik vijf voor- en nadelen van beide opties.

Voordelen

Sportschool

 1. Er zijn altijd medewerkers of leden aanwezig die je kunnen helpen als je niet weet hoe iets moet of als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van een zware oefening.
 2. Je hebt enorm veel keus uit apparaten en losse gewichten, je kan elke training dan ook anders vormgeven met verschillende oefeningen.
 3. In de sportschool is het makkelijk mensen te ontmoeten die eenzelfde soort doel voor ogen hebben, dit kan jou helpen om je doel na te streven.
 4. Je hebt geen “last” van het weer, de sportschool is overdekt dus er valt altijd te trainen, ook als het regent, onweert of hagelt.
 5. De sportschoolhouder zorgt ervoor dat alle apparatuur up-to-date is en dat, indien nodig, het oude vervangen wordt voor nieuwe apparatuur.

Thuis trainen

Thuis trainen

 1. Je kunt op iedere moment van de dag trainen wanneer jij daar zin in hebt.
 2. Je bent geen tijd en geld kwijt aan het reizen van en naar de sportschool.
 3. Als je nog niet zelfverzekerd genoeg bent kan je, wanneer je thuis traint, het rustig aan doen op jouw manier.
 4. Je bespaart geld op een langere termijn aangezien je geen abonnementskosten iedere maand, kwartaal of jaar hoeft te betalen.
 5. Je hebt geen last van mensen die onnodig lang een apparaat of dergelijk bezet houden.

Nadelen

Sportschool

 1. Het is er, afhankelijk van het moment dat je heen gaat, vaak druk wat resulteert in langere trainingstijden omdat je veel moet wachten.
 2. Je bent, in de meeste gevallen, tijd kwijt aan het heen- en terugreizen naar en van de sportschool.
 3. Je zit iedere maand, kwartaal of jaarlijks vast aan een abonnementskosten, zelfs als je niet heen gaat om welke reden dan ook.
 4. De sportschool heeft een vast openings- en sluittijd, op feestdagen zijn ze ook vaak gesloten.
 5. Vaak moet je rekening houden met de regels en voorwaarden van een sportschool, bijvoorbeeld niet trainen met een pet op.

Nadelen sportschool

Thuis trainen

 1. Wanneer je thuis traint, en je doet dit alleen, dan heb je niemand die je kan helpen mocht er iets mis gaan.
 2. Je hebt vaak niet dezelfde materiaal en apparaten die ze op de sportschool gebruiken, dit kan je training beperken tot een aantal oefeningen.
 3. Er is geen tot weinig sociale interactie mogelijk,  voor de een is dit juist de reden om naar de sportschool te gaan.
 4. Je hebt veel meer discipline nodig als je thuis traint, het is immers makkelijker om te zeggen ik stop na 20 push-ups zodat ik nog even tv kan kijken.
 5. Het is misschien moelijker te realiseren, als je allemaal apparaten wilt aan gaan schaffen heb je wel het budget en de ruimte nodig.

Het is uiteindelijk aan jezelf om te beslissen waar jouw voorkeur naar uitgaat. De bovenstaande voordelen en nadelen kunnen voor iedereen een andere invulling hebben, zo kun jij misschien iets wat een nadeel is wel beschouwen als een voordeel.

Mocht je toch geïnteresseerd zijn om thuis te trainen en ben je op zoek naar workout accessoires? Bekijk dan snel ons assortiment en kijk of er iets tussen zit voor jou! 

Reageer op dit bericht